По дефиниция външни хора не могат да видят какво се случва

...
По дефиниция външни хора не могат да видят какво се случва
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева вече е компрометирана като шеф на МВФ

По формулировка външни хора не могат да видят какво се случва във вътрешността. Те знаят единствено това, което е изнесено в общественото пространство. Като човек, който е видял какво се случва в кухнята на Международния валутен фонд, считам, че може би абсурдът към ръководещия шеф Кристалина Георгиева демонстрира повече, в сравнение с се вижда на пръв взор.

Kpиcтaлинa Гeopгиeвa бе упрекната, чe e oĸaзaлa нaтиcĸ зa зacилвaнe нa пoзициятa нa Kитaй в пpecтижнaтa ĸлacaция Dоіng Вuѕіnеѕѕ на Световната банка. След поредност от обществени полемики и доста съвещания на борда на МВФ, Георгиева остана отпред на фонда. Въпреки че бордът ѝ гласоподава доверие, едно нещо е несъмнено: в тази обстановка няма спечелили. Несигурността към нейното бъдеще на поста бе изразено обществено и

 

затрудни в допълнение така и така комплицираното поддържане на публичното доверие

 

A това е по-опорочаващо от репутацията ѝ.

Георгиева ще остане отпред на МВФ като компрометирана фигура. Тя се усеща онеправдана, както се видя в енергичната ѝ социална отбрана и офанзивите против отчета на WilmerHale, който разкри нередностите. Възможно е да има истина в нейните възгледи, изключително откакто бе подкрепена от почитан почитан чиновник на Световната банка с големи отговорности към надзора на класацията Dоіng Вuѕіnеѕѕ. Но е евентуално в никакъв случай да не разберем цялата история. Служителите на МВФ може да не излязат чисти от този скандал. Много тъжби наподобяват като недоволства, стимулирани от персоналните пристрастия на управляващия шеф, ориентирани към личния състав и централизираното взимане на решения

Общественото доверие в интернационалните финансови институции запада поради чувството, че

 

политиката е взела връх над технократското предимство

 

Манипулирането на данни по политически претекстове явно е недопустимо. Но обстановката не е единствено черно-бяла. Икономическите данни не са просвета. Индекси или модели дават резултати, получени от догатки. Различните догатки могат да бъдат подложени на дискусии.

Европейската отбрана на Георгиева безспорно ще бъде възприета като егоистично изпитание от страна на Европа да затегне хватката си при назначението на началник на МВФ. Министерството на финансите на Съединени американски щати също не се оправи добре със обстановката. Твърденията, че министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън не поддържа настояванията на Георгиева и че Министерството на финансите „ разисква “ нейното бъдеще, изпратиха сигнал до обществото, че тя е изгубила доверието на Министерството на финансите. Дори в случай че министерството бе стимулирано само от благородното желание да отбрани целостта на МВФ, мнозина вероятно няма да го възприемат като такова. Сега наподобява, че

 

има различен раздор сред Съединени американски щати и Европа

 

след неотдавнашния френско-американски скандал с подводниците, така като Франция управлява европейската отбрана на Георгиева. Мнозина подозират, че Съединени американски щати са били политически стимулирани, а китайската страна се е засегнала от обстоятелството, че ги свързват с обвиняванията. След като това стана обществено притежание и защото Георгиева не се отдръпна, интернационалното въздействие на Министерството на финансите може да бъде понижено.

Това ще навреди на МВФ. Едва ли за някого ще е шок, че в МВФ има „ политика “. Фондът се справя сравнително добре с ръководството на тази политика. Съвсем целесъобразно се преглежда като организация на надарени и отдадени икономисти, които нормално работят интензивно, с цел да подсигуряват, че данните, които дават, са с високо качество, а методологиите и догатките им са надеждни. Бордът се стреми да работи консенсусно. Възприятията на обществото, че МВФ е инструмент на Съединени американски щати, са мощно пресилени. Според мен макар аферата Георгиева МВФ ще се придържа към своите обичаи. Но вредите са към този момент нанесени и мнозина ще се съмняват в технократските качества на институциите.

Това е

 

време за добиване на поучения и за извършване на нужните промени

 

Американското и европейското водачество на Световната банка и МВФ на моменти не беше по никакъв начин звездно. Възникнаха въпроси и около ролята на президента на Световната банка Дейвид Малпас. Междувременно, относителното световно икономическо тегло на Европа и Съединени американски щати понижава.

Отдавна се твърди, че схемата европеец отпред на МВФ и американец - на Световната банка е остаряла и не е подобаваща за задачата. Съединени американски щати и Европа биха могли да поемат ангажимент да прекратят дуопола на тазгодишните срещи на МВФ - Световната банка, като отворят тези работни места за света. Представете си МВФ в бъдещето, управителен от уважавания в международен мащаб старши министър на Сингапур Тарман Шанмугаратнам или някогашния шеф на Bank of England Марк Карни. Представете си Световната банка, ръководена от индонезийската финансова министърка Шри Муляни Индравати. Подобна смяна би могла да ускори репутацията на интернационалните финансови институции и тяхната световна значителност.

 

МАРК СОБЕЛ, * www.omfif.org 

 

* Авторът е някогашен чиновник на Федералния запас на Съединени американски щати и представител на САЩ в МВФ

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР